Viron valuutta

Viron valuutta on ollut vuodesta 2011 euro, jota ennen maa käytti (vuosina 1992-2011) rahayksikkönä kruunua.

Euron käyttöönotto maan valuuttana tuli ajankohtaiseksi Virossa maan liityttyä Euroopan Unioniin vuonna 2004, ja EU:n Lissabonin sopimuksen allekirjoituksen myötä vuonna 2007.

Maa täytti kaikki euroalueeseen liittymisen kriteerit 12. toukokuuta 2010, ja 8. kesäkuuta samana vuonna EU:n talousministerit (ECOFIN kokouksessa) antoivat vihreän valon Viron euroon liittymiselle 1. tammikuuta 2011 alkaen.

Euro korvasi 1. tammikuuta 2011 maan virallisena valuuttana kruunun, joka pysyi euron rinnalla maksuvälineenä 14. tammikuuta 2011 saakka, jonka jälkeen euro on ollut Viron ainoa virallinen maksuväline.

Viron ohella euroa käyttävät rahayksikkönään Itävalta, Belgia, Kypros, Suomi, Ranska, Saksa, Kreikka, Irlanti, Italia, Luxembourg, Malta, Alankomaat, Portugali, Slovakia, Slovakia, ja Espanja.

Nimi euro otettiin valuutan nimeksi vuonna 1995, mutta laskennalliseksi yksiköksi se tuli euroalueella vasta vuoden 1999 aikana, sekä fyysiseksi rahayksiköksi vuodesta 2002 alkaen. Käyttööntullessaan euro korvasi aikaisemman eurooppalaisen laskennallisen rahayksikön European Currency Unitin (ECU) suhteessa 1:1.

Euron ulkoisesta arvosta vastaa EKP yhdessä euroalueen yksittäisten keskuspankkien, myös Eesti Pankin kanssa, osana Eurosystem nimistä valuuttajärjestelmää. EKP on keskuspankkina (nimellisesti) riippumaton euroalueen poliittisesta päätöksenteosta.

Euro, josta käytetään symbolia “€” ja valuuttakoodia “EUR”, jaetaan Virossa kuten muissakin euromaissa 100 sentin alayksikköön.

Viron eurokolikot ja -setelit laittaa kiertoon Euroopan Keskuspankki (EKP) yhdessä maan oman keskuspankin, Eesti Pankin kanssa. Maasta löytyy tällä hetkellä rahayksikköinä kolikoita nimellisarvoissa 1c, 2c, 5c, 10c, 20c, 50c, €1, ja €2, sekä seteleinä nimellisarvoissa €5, €10, €20, €50, €100, €200, ja €500.

Viron valuutta kolikot

Kustakin eurokolikosta löytyy yhteinen puoli, jossa on kuvaelmana kolikon arvo, jonka taustalla on Euroopan kartta. Yhteisellä puolella käytetään latinalaisia aakkosia sekä arabialaisia numeraaleja.

Kolikosta löytyy myös kullekin euroalueen maalle ainutlaatuinen kääntöpuoli, johon kukin maa voi suunnitella teemansa itsenäisesti, ja myös teksti tällä puolen kolikkoa voi olla muulla kuin latinalaisella aakkosjärjestelmällä tai arabialaisin numeraalein.

Seteleiden suhteen kaikki eurosetelit ovat identtisiä, siten, että setelin painatusmaan erottaa vain niistä löytyvät sarjanumeron avulla. Designit ovat itävaltalaisen suunnittelijan, Robert Kalinan käsialaa.

Kukin setelisarja (€500, €200, €100, €50, €20, €10, €5) omaa itsenäisen väriteemansa, ja kuvaelman, joka on omistettu tietylle eurooppalaiselle arkkitehtuurin periodille. Seteleiden etupuoli on omistettu ikkunoille ja väylille, kääntöpuolella ollessa siltoja, symbolisoiden mm. eurorahan linkkiä alueen tulevaisuuteen.

Viron valuutta – eurokolikot

Viron valuutta

Viron eurokolikoista löytyy sama design kaikista kahdeksasta kolikosta, jonka on suunnitellut Lembit Lõhmus, ja esittää Viron kartan siluettia yhdessä sanan

Kolikot tulivat kiertoon maassa 1. tammikuuta 2011 alkaen, vaikka niiden design oli päätetty jo vuosia aikaisemmin. Alkuperäisen suunnitelman mukaan Viron pitikin liittyä euroalueeseen jo vuonna 2007.

Ensimmäisen kolikkoerän painoi käyttöön Suomen Rahapaja, mutta vuodesta 2012 eteenpäin kolikot on painanut kiertoon Hollannin kuninkaallinen rahapaja, sen voitettua julkisen tarjouskilpailun Viron eurokolikoiden tuottamisesta.