Luottokortin tarkistusnumero

Luottokortin tarkistusnumero on kaikista suurimmista luottokorteista (Visa, MasterCard, American Express jne) löytyvä turvaominaisuus luottokorttipetoksia vastaan, tilanteisiin, joissa korttia ei voida tarkistaa fyysisesti.

Kansainvälisesti saatat törmätä tarkistusnumeroon mm. nimillä CSC (Card Security Code), Card Verification Data (CVD), Card Verification Value (CVV ja CVV2), Card Verification Code (CVC ja CVC2), Card Code Verification (CCV), Verification Code (V-Code tai V Code), ja Signature Panel Code (SPC).

Tämä tarkistusnumero, joka löytyy printattuna tai kohonumeroina kortista, on PIN–koodin ohella kortista löytyvä turvaominaisuus.

PIN koodia ei löydy kortista numeroina, vaan syötät sen manuaalisesti myyntipisteessä (kortin läsnäollessa) ostotransaktion läpisaamiseksi.

MasterCard oli ensimmäinen luottokorttiyhtiö, joka alkoi myöntämään turvanumerolla varustettuja luottokortteja vuonna 1997, ja VISA seurasi perässä muutamaa vuotta myöhemmin Yhdysvalloissa, vuodesta 2001 eteenpäin.

American Express aloitti turvanumeroiden käytön vuonna 1999, vastauksena internetin tuomiin vaateisiin nettiostosten tekoon (joissa korttia ei voida näyttää fyysisesti).

Luottokortin tarkistusnumero

Turvanumero on 3 numeroinen luku (kuten ylläolevassa kuvassa) VISA:n, MasterCardin, Diners Clubin, JCB:n, ja Discoverin luotto- sekä debit-korteissa. Näistä poiketen American Express käyttää omaa järjestelmänsä, jossa turvanumerona on 4 numeroinen luku.

Luottokortin tarkistusnumeron käyttö

Luottokortissa olevaa tarkistusnumeroa käytetään nykyisin etenkin nettiostosten teossa, sillä sen avulla verkkokauppa pyrkii varmistumaan että hallussasi todellakin on fyysinen luotto- tai debit-kortti — estäen omalta osaltaan luottokorttipetosten määrää.

Löydät VISA, Mastercard, ja Discover luottokortistasi turvanumeron allekirjoitukselle varatun tilan vierestä. Tällä kohtaa näet joko erikoisen 3-numeroisen luvun, joka on kortin CVV turvanumero. American Express kortista löytyy neljänumeroinen turvaluku, kortin etupuolella.

Riippuen siitä, mitä korttia käytät, englanninkielisen verkkokaupan myyntipisteessä saatat törmätä seuraaviin koodeihin turvanumeron suhteen:

  • MasterCard – CVC2 (Card Validation Code)
  • Visa – CVV2 (Card Verification Value)
  • Discover – CID (Card IDentification)
  • American Express – CID (tai “unique card code”)

Visan ja MasterCardin kohdalla numero 2 koodissa tulee siitä, että kortista löytyy myös toinen turvanumero, koodattuna luottokortin magneettiselle raidalle.

Tämä toinen turvanumero luetaan vetäisemällä luottokortin magneettiraita pitkin kortinlukijaa myyntipisteessä.