ASP laina Nordea pankin kautta

Nordea pankki on yksi kotimaassa toimivista luottolaitoksista, jonka kautta voit aloittaa ASP-säästämisen ja ottaa ASP-lainan ensiasunnon ostamista varten.

Huomaa, että voit ottaa ASP-lainan Nordeasta, vaikka ASP-tilisi olisikin muussa pankissa, vaikkapa Danske Bankissa tai OP pankissa.

Jos sinulla ei ole vielä ASP-tiliä Nordeassa, voit avata sen ottamalla yhteyttä Nordean asiakaspalveluun (puhelinnumero 0200 3000, ulkomailta soitettaessa +358 200 3000 – toimii 24/7).

Voit avata ASP-tilin Nordeassa, jos olet 15-39-vuotias. 15-17-vuotiaana tehtyjen talletusten Nordean ASP-tilillesi tulee olla omalla työllä ansaittuja varoja.

Nordean kautta alaikäisenä säästäjänä sinun on toimitettava pankille vähintään kerran vuodessa selvitys tilille talletetuista varoista.

Ilmoituksen voit tehdä esimerkiksi Valtiokonttorin laatimalla lomakkeella tai veroviraston antamalla ilmoituksella verotettavista tuloista. Nämä tiedostot voit antaa pankille eteenpäin Nordea Omapostilla, jonka kautta voit yleensäkin lähettää suojatusti viestejä ja liitetiedostoja.

ASP-lainat Nordeasta.

ASP-säästämisen vähimmäisaika on lain mukaan kaksi vuotta, mutta voit säästää itsellesi sopivalla aikataululla pidempäänkin Nordean kautta.

Säästämäsi ASP summan voit päättää itse eikä talletusta tarvitse tehdä joka kuukausi, mutta tilille tulee säästää 150 – 3000 euroa kalenterivuosineljänneksittäin.

Talletuksien ei tarvitse olla peräkkäisiä, kunhan talletuserien yhteenlaskettu lukumäärä on vähintään kahdeksan.

Kun säästät asunnon hinnasta vähintään 10 prosenttia, Nordea lainaa sinulle loput asunnon hankintahinnasta. Maksimimääriltään ASP lainat Nordeassa riippuvat (lain perusteella) asunnon hankintakunnasta, joka on Helsingissä 180 000 euroa, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa 145 000 euroa, sekä muualla Suomessa 115 000 euroa.

Mikäli ASP korkotuettu laina ei riitä haluamasi asunnon ostoon, voit hakea Nordealta lisälainaa loppusummalle, joka ei ole korkotuettua ja siihen sovelletaan muita ehtoja kuin ASP-lainaan sinällään.

Nordean ASP-tilin hyödyt

Yleisellä tasolla ASP-säästäminen on tehty mahdollisimman helpoksi ja turvalliseksi säästämiskeinoksi ensiasuntoa varten.

Nordea maksaa ASP-tilillesi vuosittaisen 1 prosentin verovapaan talletuskoron (pankki maksaa korkoa tilillepanopäivästä ottopäivään jälkimmäistä päivää mukaan lukematta) lisäksi lain mukaisen maksimi 4 prosentin lisäkoron tilin avausvuodelta ja viideltä seuraavalta vuodelta.

Lisäkorko maksetaan, kun olet täyttänyt asuntosäästösopimusehdot ja omaa asuntoa koskeva kauppakirja on tehty taikka rakennusvalvontaviranomainen on suorittanut tilinomistajan rakentaman tai rakennuttaman asunnon loppukatselmuksen.

ASP-ehtojen täyttyessä kaikki tilille tehtyjen talletusten korot ovat verovapaita.

Lisäksi ASP-korkotukilainan korko on alempi kuin vastaavien uusien asuntolainojen korko Nordeasta otettuna (joka on myös yksi asiasta säädettyjen lakien edellytyksiä).

Nordea pankin ASP-tilien ehdot

Osana ASP-tilin avaamisen harkintaasi sinun kannattaa tutustua Nordean ASP-tilin yleisiin ja erityisiin ehtoihin, jotka löytyvät netistä luettavaksi PDF-muodossa (328 KB) osoitteessa

www.nordea.fi/Images/146-295506/asp-erityiset-ja-yleiset-ehdot-02-19-fi.pdf

Lisäksi Nordean ASP-tiliin sovelletaan pankin käyttämiä maksujenvälitystä koskevia ehtoja sekä Nordean lähtevien ja saapuvien valuuttamaksujen yleisiä ehtoja. Voit lukea molemmat ehdot pankin virallisilla nettisivuilla.